Det å være flink på skolen og få gode karakterer, mottas ikke alltid positivt av andre. Det fikk jeg en gang erfare noen år tilbake, noe jeg i dag ser på som helt lattelig og ubetydelig. Men den gang, var det noe som irriterte meg forferdelig mye. Jeg fikk slengt etter meg en kommentar av en person, som for meg i dag er helt ubetydelig og bare en bekjent jeg aldri snakker med, at grunnen til at jeg fikk gode karakterer var fordi lærerne likte meg. Hva er poenget med å gå på skolen hvis du ikke skal opparbeide deg kunnskap, erfaring og ha presentable karakterer? Karakterene dine er avgjørende for din høyere utdanning i forhold til hvilke utdanninger du er med å kjempe om studieplass på. Det er jo ikke akkurat noen hemmelighet at du må ha toppkarakterer og vel så det, for å komme inn på de mest prestisjefulle studiene. Du må ha en karaktersnitt langt over A. Jeg mener ikke at alle må ha toppkarakter. Det er individuelt, hvor man ønsker å legge lista om hvilke karakterer man er fornøyd med å ikke. Men for meg er det viktig å få de beste karakterene. Det har det vært i mange år. Jeg klarer liksom ikke nøye meg med en middels eller under middels karakter. Får jeg ikke B eller A, blir jeg skuffa. Og skuffelsen blir stor. Altfor stor. De siste årene har jeg sluppet å kjenne på den følelsen som jeg får inni meg om jeg gjør det dårlig, men jeg vet at den kommer til å innhente meg en eller annen gang. Uansett, så har de siste årene på skole vist meg at trynefaktor har lite å si ved høyere utdanning. Alle eksamener er jo så og si sensurerte. Noe som i seg selv er en stor glede, i alle fall for meg. Jeg hater å høre ufyselig kommentarer som egentlig bare sies for å lage kvalme. «Du får toppkarakter, bare fordi læreren liker deg», er en sånn kommentar. En helt unødvendig og lattelig kommentar. Det er heller ikke slik skolesystemet fungerer. Det skal i alle fall ikke være sånn. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg den gangen overhode brydde meg, men det er lett å være etterpåklok og med noen flere år i baklomma, så lærer man seg å ikke ta alt så bokstavelig. Uansett, trynefaktor eller ei. Hurra og lenge leve sensur!